Het Vliegend hert (Lucanus cervus) op de Veluwe.

 

Deze bladzijde wil ik graag wijden aan het Vliegend hert, omdat het een bijzonder insect is die het erg moeilijk heeft in Nederland.

vliegendhert vr .jpg


Het Vliegend hert is het grootste insect van Nederland, en komt nog maar op een paar plaatsen voor in ons land, een insect om dus zuinig op te zijn. De vliegtijd ligt in de zomer, met juli als topmaand, het ligt er ook helemaal aan welk weer we hebben, want is het in mei erg warm dan heb je kans dat de top meer naar of zelfs in juni ligt.

Op warme zwoele zomeravonden zie je ze vliegen of lopen in het bos, vaak aan de randen, de overgangen van bos naar landelijk gebied of bebouwing. Ze vliegen niet zoals andere insecten horizontaal maar meer verticaal en dat is bijzonder om te zien.

Vliegendhert parend


De larven ontwikkelen zich onder normale omstandigheden gedurende 5 tot 8 jaar onder de grond, in een stuk vermolmd hout, dat door witrot moet zijn aangetast. Ze komen het meest in eikenstobben of hout voor, maar soms ook wel in andere boomsoorten. De volgroeide larve blijft gedurende de verpopping niet in het hout, maar migreert daartoe eerst de bodem in.


Hij vormt een holte op 15 â 20 cm diepte om aldaar te verpoppen in een cocon van houtknaagsel ter grootte van een kippeei. Deze verpopping vindt vermoedelijk in september plaats.
De volwassen beesten komen te voorschijn in de zomermaanden van het daarop volgende jaar.

Wij zijn begonnen in 2002 met een oproep in de krant om waarnemingen aan ons te melden, veel mensen hebben daarop gereageerd door wanneer ze een vliegend hert zagen, dood of levend, de plaats van waarneming en datum door te geven.
In de jaren daarna hebben wij dit ook gedaan, en het onderzoek hier en daar uitgebreid, om zo een beter overzicht te krijgen in de leefwijze en verspreiding van het vliegend hert. Wij werken dus ook zeer nauw samen met EIS (Stichting European Invertebrate Survey).

Dit heeft geresulteerd in een groot aantal waarnemingen:

In 2002 waren dat er  80 stuks.

In 2003 waren dat er 105 stuks.

In 2004 waren dat er 196 stuks.

In 2005 waren dat er 120 stuks.

In 2006 waren dat er 118 stuks.

In 2007 waren dat er 118 stuks.

In 2008 waren dat er 110 stuks.

We hebben in 2009 een droog en redelijk warme mei en juni maand achter de rug, wat zeer gunstig is geweest voor het Vliegend hert. Hierdoor zijn de eerste meldingen al in mei binnen gekomen. In eerste instantie kwam het doorgeven van de waarneming van Nederlands grootste insect moeilijk op gang, maar mede door een artikel in de Stentor, komen de meldingen weer volop binnen,. Momenteel hebben we ongeveer 100 aanmeldingen binnen, waarvan ook een aantal uit Tongeren, en dan te bedenken dat juli en augustus nog moeten komen. De verwachting is dan ook dat het een goed jaar wordt voor het Vliegend hert.

  De meeste Vliegende herten zijn gezien in Vierhouten, Elspeet en Gortel, maar wij willen het onderzoek uitbreiden in de wijdere omgeving.

Door verschillende omstandigheden lukt het ons de komende jaren niet meer om voldoende tijd vrij te maken voor verder inventarisatie van dit grote insect. Vandaar dat wij u willen adviseren als u een waarneming heeft van een Vliegendhert hem te melden bij EIS-Nederland (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) die dit insect op de voet zal blijven volgen.

Wij willen ook een ieder bedanken die voorgaande jaren heeft meegewerkt aan dit onderzoek en de waarneming heeft door gegeven.

JSN Gruve is designed by JoomlaShine.com